БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

България няма да се поддаде на рекет и да плаща за газа в рубли

Правителството е подготвено за сценария спиране на доставките на руски природен газ за страната ни, като от своя страна в момента преглежда договора за транзит през страната ни. Това обяви премиерът Кирил Петков пред министрите и декларира, че България няма да се поддаде на рекет и шантаж да плаща природния газ в рубли, като в същото време няма да се намаляват доставките на синьо гориво към потребителите в страната ни.

Министерството на енергетиката има ясен план за действие в настоящата ситуация, каза премиерът:

„Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин“.

Спирането на синьото гориво към страната ни от „Газпром“ е нарушение на действащия договор, заяви още Петков: „И е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Няма да се поддадем на подобен рекет. България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо“.

В телефонен разговор тази сутрин с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис Петков е получил уверение, че физическото изграждане на интерконектора с Гърция ще приключи през юни. Има възможност и за доставки преди това към страната ни.

„Той също потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, така че там комуникацията върви на ежедневна база между двамата министри на енергетиката също“.

Разговор Петков е провел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е коментирала, че едностранното нарушаване на договора за доставка от руска страна не е само проблем на България“.

„Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, ясният план е налице, европейският отговор също и всички алтернативи как да отвърнем, ако това нещо се потвърди днес финално, вече сме готови с точните стъпки“, заяви Кирил Петков.

Източник: БНР

Подобни публикации

827 случая на коронавирус при 15 656 теста

Димитър

Веселин Топалов започна с реми в Ставангер

Димитър

Близо 14 хиляди души са успели да се евакуират от град Мариупол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy