БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

България отново е на дъното в ЕС в Индекса за 2022 г. за корупция на „Трансперънси интернешънъл“

България отново е на дъното в Европейския съюз в Индекса за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията „Трансперънси интернешънъл“.

Страната ни е поставена на 72 място с индекс от 43 пункта. На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 пункта.

Според изпълнителния директор на „Прозрачност без граници“ Калин Славов, сред причините да сме сред последните в Европа е продължаващата политическата криза у нас.

„Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия“, коментира той.

„Нещо повече, дори и тогава, когато в България е имало личности, политически екипи, които са поемали по-категоричен ангажимент за това „да изчистят“ българските институции от масираната корупция, тази амбиция „благополучно“ е заглъхвала с времето. А тъй като, както казват циниците, „не можеш да бъдеш власт в България и да останеш на власт, ако не си потопиш пръстите в меда“, защото самата олигархия, която е гръбнака на икономическата и на политическата власт в страната, няма да те остави на власт, ако продължаваш да бъдеш принципен и категоричен в прочистването на държавата“, посочи Огнян Минчев при представянето на резултатите от последното проучване на „Трансперънси интернешънъл“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Синята и зелената зона в София няма да работят до вторник

Димитър

Театърът в Плевен опровергава министър Минеков

Димитър

ФИФА пренасрочи световното първенство за младежи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy