БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

България чества 3 март под знака на руското навлизане в Украйна

Днес честваме Националния празник на България. 144-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

В София президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин.

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. В 12 часа пред администрацията на президента на Република България ще има тържествена смяна на караула.

Вечерта на площад „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря – проверка ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров, командир на Командването за логистична поддръжка.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

В най-ново време Трети март е обявен за национален празник през 1991 година.

Тази година честванията ще преминат под знака на руското навлизане в Украйна.

Премиерът Кирил Петков ще се качи на връх Шипка заедно с председателя на парламента Никола Минчев. Президентът

Румен Радев пък ще произнесе слово на площада пред Народното събрание.

Националният военно-исторически музей ще остане затворен за празника. Отменено беше официалното откриване на изложба, посветена на българското опълчение.

Източник: БНР

Подобни публикации

7120 украински граждани са наети на работа у нас

Димитър

Започва ваксинацията и при личните лекари

Димитър

Ангелов: Медиците в страната вече имат колективен Covid имунитет

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy