СВЯТ

Българските евродепутати разделени по казуса „Унгария и ЕС“

Българските евродепутати се оказаха разделени по въпроса за върховенството на закона в Унгария. Това става ясно от приетата днес резолюция в Европейския парламент. „За“ гласуваха и петимата ни евродепутати социалисти, както и тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“.
„Против“ бяха двамата консерватори – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Трима от Европейската народна партия – Радан Кънев, Андрей Ковачев и Ева Майдел, гласуваха „за“. Въздържаха се съпартийците им Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков. Емил Радев не участва във вота.

Европейският парламент изразява сериозна загриженост за събитията в Унгария в светлината на предстоящото ѝ председателство на Съвета на ЕС. Евродепутатите поставят под въпрос как тя ще може да оглавява Съюза през втората половина на 2024 г. с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на Съюза.
Те призовават Съвета да намери подходящо решение и припомнят, че Европарламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако това не се случи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нанси Пелоси бе преизбрана за председател на Камарата на представителите

Димитър

Канада би подкрепила членство на Финландия и Швеция в НАТО

Димитър

СЗО не смята, че се налага масова ваксинация срещу маймунска шарка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy