БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Бюджетната комисия изслушва Андрей Гюров и Петър Чобанов като кандидат-подуправители на БНБ

Андрей Гюров и Петър Чобанов ще бъдат изслушани в качеството им на кандидат – подуправители на БНБ на извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента. Гюров и Чобанов са предложенията на вече избрания за втори мандат гуверньор Димитър Радев за постовете съответно на ръководител на управление „Емисионно“ за Гюров и на управление „Банково“ за Чобанов.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе номинация за управител на централната банка при предишната процедура, която не бе завършена, тъй като тогавашната политическа конюнктура не предполагаше стабилно управленско мнозинство. Гюров има опит в различни финансови институции в Европа и Съединените щати, според мотивите за настоящата му номинация от гуверньора Димитър Радев. Също така има дългогодишна преподавателска дейност.

С дълга практика като преподавател, но и с постове като министър на финансите и ръководител на Комисията за финансов надзор, е мотивирана номинацията на Петър Чобанов – настоящ депутат от ДПС, за ръководител на управление „Банково“.

И двете управления в момента се ръководят от подуправители с изтекъл мандат – съответно Калин Христов за „Емисионно“ и Нина Стоянова за „Банково“.

Гуверньорът Димитър Радев дълго време ръководи БНБ също в условията на изтекъл мандат, но миналата седмица с голяма подкрепа от парламента бе гласувано титулярното му място за втори мандат.

Източник: БНР

Подобни публикации

60 заявления за помощ след голямата градушка през юли в Садовец

Димитър

Костадин Ангелов: Ще се справим с третата вълна на Covid-19

Димитър

Кампания „Не се пречупвай“ за остеопорозата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy