БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Варна – градът, в който официално е оповестено Съединението

Варна е градът, в който официално е оповестено Съединението на България на 6 септември 1885 година. Княз Батенберг взима решението да подкрепи въстаниците и приема да стане княз на обединена България. Знаменитите събития са описани в писмо на първия митрополит на Варненска и Преславка епархия – митрополит Симеон, който става свидетел.

В началото на септември князът присъства на военни учения в Шумен. Новината за волята на народа България да се обедини го намира в летния му дворец Сандрово, днешен „Евксиноград“. Той се запознава със събитията от телеграма, разказва Донка Николова от Държавен архив – Варна. Батенберг веднага иска да разбере кой оглавява временното правителство и така осъществява комуникация с Георги Странски по телеграфа.

Около 15 часа на шести септември от балкона на „Телеграфо-пощенската станция“ пред събралото се множество варненци князът оповестява събитията в Пловдив и подкрепа за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Вечерта Батенберг се отправя към жп гара Варна, за да пътува до Русе и Търново. Слизайки от каретата, множеството го поема и го носи на ръце до вагона. Влакът е окичен с цветя, сочат исторически
По улиците на Варна тръгват шествия, като основна група тръгва от Екзарх Йосиф (Шишкова градинка), отправя се към площад „Мусала“ и старата жп гара Варна.
Шествието е съпроводено от духовата музика на 8-ми Приморски пехотен полк и войници. Хората се движат със запалени факли, газеници, лампи и знамена, сочат исторически сведения.

Източник: БНР

Подобни публикации

Жители и гости на Ловеч празнуват Цветница

Димитър

Шест партии и коалиции поискаха касиране на изборите в Хасково

Димитър

Ива Митева: Консенсусните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy