БЪЛГАРИЯ

Варна посреща кораба „Св. св. Кирил и Методий“ след първата експедиция до Антарктида

Церемония по посрещането на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ след първата му експедиция до Антарктида ще се състои днес във Варна. В събитието ще участва президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Първият български военен научноизследователски кораб се завръща след успешно приключената 31-ва антарктическа експедиция на родните полярници до изследователската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови.

Церемонията ще се проведе от 10:00 часа на Морска гара – Варна и в нея ще участват също служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

През 2021 г. Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ придобиха научноизследователски кораб, припомня БТА. Главната цел на плавателния съд е да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания. След учредяване на консорциум между трите институции и фактическото придобиване на кораба, той влезе в състава на ВВМУ, информират от Министерство на отбраната.

На 27 юли 2021 г. на официална церемония във Варна корабът получи името „Св. св. Кирил и Методий“. Негова кръстница е номинираната за награда „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова. Извършено бе тържествено издигане на военноморския флаг, с което научноизследователският кораб получи бордови номер 421 и официално стана част от състава на Морско училище. Така България за първи път в своята история се сдоби с военен научноизследователски кораб.

Стартът на първата полярна мисия на НИК 421 бе планиран за 2022 г. Преди началото ѝ се извърши мащабен ремонт и модернизация на кораба в „Булярд – Корабостроителна индустрия“. След приключването на ремонтиране, дооборудване и подготовка на екипажа, на 27 декември 2022 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, с което започна 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Корабът бе натоварен със строителни материали и оборудване, необходими за изграждането на лаборатория като част от българската база.

След 10-дневен преход „Св. св. Кирил и Методий“ пусна котва в испанското пристанище Картахена, където презареди с гориво и храна. Последва 30-дневно плаване през Атлантическия океан и на 4 февруари 2023 г. НИК 421 влезе в пристанището в Мар дел Плата, Аржентина. Там на борда се качиха полярници, изследователи и логистици.

От Аржентина започна и последният преход преди крайната точка на мисията – българската база на остров Ливингстън, по време на който „Св. св. Кирил и Методий“ премина успешно протока Дрейк – най-бурното място на Земята. В 49-ия ден от плаването си първият български военен научноизследователски кораб достигна своята дестинация – антарктическата база „Св. Климент Охридски“. Още с пристигането там бе извършена нощна операция по разтоварването на материали и оборудване. Първата група полярници – логистиците, слязоха успешно на брега на остров Ливингстън.

Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни. На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от остров Линингстън и пое по обратния път.

Източник: БНР

Подобни публикации

Издирват кола с мигранти, избягала след гонка на АМ „Тракия“

Димитър

Национално шествие в подкрепа на малтретираното с макетно ножче момиче от Стара Загора

Димитър

Представители на малки транспортни фирми се събират на среща в Пловдив

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy