БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Велика събота бележи края на Страстната седмица

Православният свят се подготвя да посрещне Великден. Велика събота бележи края на Страстната седмица.

Църковните богослужения сутринта напомнят за погребението на Иисус Христос и слизането му в Ада, а към полунощ започва празничната служба за Възкресение Христово.

„Особен ден, който завършва страстната седмица и който е деня между страданията, разпятието и погребението на Господ Иисус Христос и неговото славно възкресение от мъртвите“, каза врачанският митрополит Григорий за днешната Велика Събота.

Църковните химни я възпяват като преблагословена, защото в нея Христос, заспал, ще възкръсне тридневен.

„Остава винаги този въпрос: „Къде е Христос от Неговото полагане в гроба до Неговото Възкресение. И отговорът е, че в това време е в ада, за да разбие адовите порти, за да подири и да извади от ада всички старозаветни праведници, които дотогава бяха там и отвори отново Райската врата и ги въведе в Райската градина, във вечното блаженство.

Служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев ще присъстват на Пасхалната служба и Великденската Света литургия по случай Възкресение Христово в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Засилени ще се мерките за сигурност в района. От 20 ч. хората ще бъдат допускани през два пункта за проверка – при северния и при южния вход на храма. Те ще бъдат проверявани за оръжия, опасни предмети и взривни вещества. Няма да се допускат хора с обемисти багажи и във видимо неадекватно състояние.

Ремонтът около катедралния храм няма да създава пречки, каза за БНТ  Ангел Джоргов – заместник-кмет по строителство в Столичната община:

„Където има строителни дейности, всичко ще бъде заградено, обезопасено. Направено е вече временно осветление. Около самия храм няма да има строителни дейности“.

В навечерието на Великден хората да влязат в православния храм и да отворят сърцата си за Бог. Това послание отправи отец Стоян Чиликов – свещеник в два от столичните храмове, както и призова да не се бърза с тръгването от църквата веднага след полунощ тази вечер. Цялото интервю с него можете да чуете в предаването „Закуска на тревата“ след 8:30 часа.

Източник: БНР

Подобни публикации

Кипър обмисля намаляване на ДДС за храни и стоки от първа необходимост

Димитър

Родителите на загиналото от токов удар момче готвят протест

Димитър

178 са новите случаи на коронавирус

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy