БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Велика събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица. Православните християни се подготвят за посрещане на празника на празниците – Възкресение Христово. Църковните богослужения напомнят за погребението на Исус Христос и за слизането на Спасителя в Ада.

Според църковните химни Велика събота е преблагословена, защото в нея Христос, заспал, ще възкръсне тридневен.

Врачанският митрополит Григорий заяви: „Господ Исус Христос, както пее църквата, с тяло е в гроба, с душата си обаче слиза в адските дълбини. Там той разбива адовите порти и проповядвайки Възкресението извежда от там всички тези праведници, които дотогава са в ада. Този ден наистина е денят на победата на живота над смъртта. Неслучайно повечето икони на Възкресение Христово са именно това слизане в ада на Христос. И този ден е денят, в който ние се подготвяме да влезем в радостта на празника на празниците Великден“.

На Велика събота има обичай жените да посещават гробищата, за да раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. До обяд се разрешава домакинската работа, която по-нататък през деня е напълно забранена.

Днес се правят и козунаците – ако червените яйца са символ на кръвта на Исус Христос, то сладкият хляб е неговата плът.

Днес е и последният ден, в който могат да се боядисват Великденските яйца, първото от които в червено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички от семейството. В червено се обагря и следващото яйце, което се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия.

Тържествените богослужения за Възкресение Христово в цялата страна ще започнат в 23:30 часа. Службата в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ ще може да проследите чрез прякото предаване по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

На богослужението в Патриаршеската катедрала ще присъства и президентът Румен Радев, а премиерът Кирил Петков ще бъде в църквата „Свето Успение Богородично“ в град Царево.

Източник: БНР

Подобни публикации

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание

Димитър

Байдън каза на Нетаняху, че подкрепя спирането на огъня

Димитър

Григор Димитров отново с Covid-19

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy