ВАЖНИ СВЯТ

Великобритания започна масово ваксиниране срещу Covid-19

10 милиона души подлежат на ваксиниране от първите три приоритетни категории

Великобритания стана първата държава в света, започнала масовото ваксиниране срещу Covid-19. Първите пациенти получиха инжекции в определени за целта болници с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“, одобрена миналата седмица от британския регулатор за лекарствата.

90-годишната Маргарет Кийнан стана първата британка, получила ваксината в болница в Ковънтри.

Във Великобритания вече пристигна първата пратка от Белгия с  800 000 дози с ваксина на „Пфайзер“ и „Бионтек“, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани. До края на годината се очаква да пристигнат 10 милиона дози и да бъдат ваксинирани около 4 милиона души.

Девет са приоритетните групи за ваксиниране, като на първо място са възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващите ги, следват хората над 80 години1 после са здравните и социални работници на първа линия в борбата срещу вируса.

Поради изискването ваксината да се съхранява при минус 70 градуса в цялото кралство са подбрани 80 болници за първата фаза на ваксиниране, като 50 от тях са в Англия.

Втората доза на инжектираните днес трябва да се постави след три седмици.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок бе много развълнуван от стартирането на програмата, но отново предупреди за криещите се опасности:

„Твърдо съм решен като страна да се държим заедно през следващите месеци, защото този вирус все още е смъртоносен и трябва да се придържаме към правилата, въпреки че започнахме масовото ваксиниране.

От ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ са поръчани 40 милиона дози. Очаква се скоро да бъде одобрена и ваксината на „АстраЗенека“, която може да се съхранява в нормален хладилник.

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

В 6.30 часа местно време беше ваксинирана първата пациентка – 90-годишна жена, родом от Северна Ирландия, но това е станало във Великобритания“, това каза в „Хоризонт до обед“ Веселин Паунов, кореспондент на БНР.

Вторият имунизиран пациент е Уилям Шекспир и журналистите се шегуваха, че той прилича и на средновековния бард.

В Англия 50 болници са избрани за първите ваксинации.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници заради изискването на съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Ваксиниране ще се извършва и в специални центрове, които бяха създадени преди това за лечение на Covid-19,  които имат свободен капацитет, а след април се очаква да бъде масовото ваксиниране на всички хора.

Половината от хората гледат с надежда на ваксината, а другата половина са по-скептични“, каза още Веселин Паунов.

Първите 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани пристигнаха от Белгия.

Източник: БНР

Подобни публикации

В 23 области в страната са разкрити COVID зони

Димитър

Стотици арести в мащабна международна операция срещу наркотрафика

Димитър

Провали се срещата на министър Петков с получатели на големи кредити от ББР

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy