ВАЖНИ СВЯТ

Великобритания и ЕС одобриха новата сделка по Протокола за Северна Ирландия

Новата сделка по Протокола за Северна Ирландия, известна още като „Рамката от Уиндзор“, е одобрена официално както от Обединеното кралство, така и от ЕС, се казва в декларация на Даунинг стрийт.

„Рамката от Уиндзор“ има за цел да облекчи търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Сделката дава на парламента в Белфаст по-голям глас по прилагането на правилата на ЕС и бе приветствана от повечето партии в провинцията.

Демократичната юнионистка партия обаче гласува против ключови аспекти на сделката и продължава да отказва да участва в подялбата на властта.

Главният европейски преговарящ Марош Шефчович, който днес бе в Лондон заяви, че „Рамката от Уиндзор“ позволява на Обединеното кралство и ЕС да отворят „нова глава в отношенията си“. Марош Шефчович и британският външен министър Джеймс Клевърли ратифицираха споразумението. Шефчович допълни, че Брюксел ще продължава да изслушва всички в Северна Ирландия и продължава да е отдаден на мирния процес.

Джеймс Клевърли заяви, че водените преговори са били „добре обмислени, професионални и в духа на приятелството и сътрудничеството“. „Това, което постигнахме, беше нещо, което защити общия пазар на ЕС, вътрешния пазар на Обединеното кралство, но най-важното – защити елементите на Белфасткото споразумение“, изтъкна Клевърли.

Поради липсата на първи или заместник-първи министър на Северна Ирландия, при ратифицирането от страна на провинцията взе участие ръководителката на обществените служби Джейн Брейди.

Източник: БНР

Подобни публикации

1277 са новите случаи на коронавирус, излекувани са 2908

Димитър

Какво е важното при избора на мъжки анцузи?

Димитър

Радев поздрави католическата и арменската общности в България по случай Великден

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy