СВЯТ

Великобритания предупреждава за риск от Трета световна война

Има риск от нова световна война, ако настоящи по-малки конфликти излязат от контрол, привличайки повече страни и оръжия, предупреждава началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър в интервю за Sky News. Той заявява още, че световната икономическа криза, причинена от коронавирусната пандемия, също създава нови заплахи за сигурността, дори война.

В интервюто по повод отбелязвания днес Ден на възпоменанието на жертвите от войните генерал Ник Картър заяви, че Великобритания и останалият свят трябва да се поучат от историята и предишните погрешни стъпки, довели до световните войни през XX век, като се има предвид сегашната голяма несигурност около COVID-19.

Картър отбеляза, че има загриженост, че увеличаването на регионалните конфликти може да прерасне в пълномащабна война, подобно на това, което се случи преди двете световни войни миналия век, когато се сформираха съюзи между отделните страни, довели до години на кръвопролития.

На конкретен въпрос дали смята, че има реална заплаха за Трета световна война, генералът отговори: „Казвам, че съществува риск и ние трябва да осъзнаваме тези рискове“. / offnews.bg

Подобни публикации

Военнотехническа помощ от САЩ за Украйна за още $300 млн.

Димитър

Има споразумение за бюджета на ЕС и възстановителния план

Димитър

14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy