СВЯТ

Великобритания търси решение заради недостиг на шофьори на камиони

Британското правителство проведе спешни разговори с търговци на дребно, логистични групи и търговци на едро след тревожните прогнози, че острият недостиг на шофьори може да доведе до опразването на рафтове по супермаркетите, съобщи „Гардиън“.

Представители на Министерството на околната среда, храните и селскостопанските дела са обсъдили потенциални решения, включително премахване на ограниченията за работни часове на шофьорите и увеличаване на капацитета за курсове и изпити за нови местни шофьори на товарни камиони. От министерството обмислят също да включат шофьорите в списъка на дефицитните професии, така че да се направи по-лесно наемането на такива от чужбина.

Преди няколко дни от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи предупредиха правителството, че се задава лято с дефицит на храни заради недостига на около 100 хиляди шофьори в резултат на появата на Covid-19 и Брекзит.

През последните години източноевроепейските шофьори са преобладаваща част в товарните превози, но много от тях се завърнаха по домовете си от началото на пандемията и имат трудности да работят отново на Острова заради новата имиграционна политика след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Недостигът на шофьори е част от проблема с кризата за работна ръка в цялата хранително-вкусова индустрия, включваща пакетиране, производствени съоръжения и складове.

Източник: БНР

Подобни публикации

В Кипър се готвят за гръмотевични бури и градушка

Димитър

Борците ни четвърти по медали на европейското

Димитър

Туитър блокира профилите на журналисти, отразяващи Илон Мъск

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy