АВТО

Великобритания ще забрани предсрочно продажбата на нови бензинови и дизелови коли

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви идната седмица забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година, което е с пет години по-рано спрямо предишните планове, съобщава днес в.“Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Великобритания планираше да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2040 година като част от усилията за намаляване на парниковите газове, а през февруари Джонсън определи нов срок – 2035 година.
Позовавайки се на неназовани източници от сектора и правителството, „Файненшъл таймс“ пише, че Джонсън сега възнамерява да определи още по-ранна дата – 2030 година – в реч за екополитиката на страната, която ще произнесе следващата седмица.

Би Би Си съобщи също за такъв план по-рано днес.

Говорител на „Даунинг стрийт“ отказа коментар.

„Файненшъл таймс“ посочва, че новият график няма да засегне някои хибридни автомобили и ще могат да се продават до 2035 година.

Според данни от сектора петролните и дизеловите автомобили представляват 73.6 процента от новопродадените коли тази година, а едва 5,5 на сто от продажбите са на електромобили, които обикновено са по-скъпи. Останалата част от продажбите се пада на хибридните автомобили./БТА

Източник: Дневник

Подобни публикации

Продажбите на нови коли в ЕС отново тръгнаха надолу

Димитър

Приключи ремонтът на първите 12 километра от нагънатата магистрала „Тракия“

Димитър

Кога да поставим летните гуми на автомобила?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy