АВТО

Великобритания ще забрани предсрочно продажбата на нови бензинови и дизелови коли

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви идната седмица забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 година, което е с пет години по-рано спрямо предишните планове, съобщава днес в.“Файненшъл таймс“, цитиран от Ройтерс.

Великобритания планираше да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови коли от 2040 година като част от усилията за намаляване на парниковите газове, а през февруари Джонсън определи нов срок – 2035 година.
Позовавайки се на неназовани източници от сектора и правителството, „Файненшъл таймс“ пише, че Джонсън сега възнамерява да определи още по-ранна дата – 2030 година – в реч за екополитиката на страната, която ще произнесе следващата седмица.

Би Би Си съобщи също за такъв план по-рано днес.

Говорител на „Даунинг стрийт“ отказа коментар.

„Файненшъл таймс“ посочва, че новият график няма да засегне някои хибридни автомобили и ще могат да се продават до 2035 година.

Според данни от сектора петролните и дизеловите автомобили представляват 73.6 процента от новопродадените коли тази година, а едва 5,5 на сто от продажбите са на електромобили, които обикновено са по-скъпи. Останалата част от продажбите се пада на хибридните автомобили./БТА

Източник: Дневник

Подобни публикации

Обявените за незаконни проверки за неплатени глоби по границите ще продължат

Димитър

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Димитър

Приключи ремонтът на първите 12 километра от нагънатата магистрала „Тракия“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy