ЛАЙФСТАЙЛ

Видове мъжки часовници и какво трябва да знаем за тях

Задвижване на часовника

Когато започнете да се запознавате с часовниците, една дума, която ще се среща често, е „механизъм“. Движението обхваща не само движението на стрелките на часовника около циферблата, но и начина, по който вътрешните механизми произвеждат този ефект. Механизмът на часовника е от основно значение за начина, по който той работи и отчита времето – считайте го за „сърцето“ на часовника.

Механизмите на часовниците биват три вида: механични, автоматични и кварцови. По-долу обясняваме разликите между тях и техните предимства и недостатъци.

Механични часовници

Механичните мъжки часовници имат механизъм, който се задвижва от основна пружина – навита метална жица – която се навива ръчно. След като главната пружина е навита, тя се развърта бавно и равномерно, като кара секундната стрелка да се движи плавно и с широки движения около циферблата на часовника. Повечето главни пружини са дълги около 15-30 см. Колкото по-дълга е основната пружина, толкова по-дълъг е резервът на енергия на механичния ви часовник и толкова по-дълъг е периодът между навиванията.

Не всички механични механизми са еднакви. Вниманието към детайлите и изработката, които са вложени в един часовник, определят неговата гладкост и точност.

За много почитатели часовниците с механичен механизъм представляват върха на мъжките часовници, поради традиционното им родословие и сложната работа и инженерство, които трябва да бъдат вложени в създаването им. За тези ентусиасти притежаването на часовник с механичен механизъм не е само отчитане на времето, а начин да изразят своята признателност към историята, изтънчеността и майсторството.

Автоматични

Автоматичните часовници са почти същите като механичните – задвижват се от основна пружина и използват сложни зъбни колела, за да движат стрелките на часовника – но не изискват от потребителя да навива ръчно часовника, за да продължи да работи. Вместо това движението ви през деня навива основната пружина, докато носите часовника. Оттук идва и наименованието „автоматичен механизъм“. Те са известни и като мъжки часовници със самонавиване.

Как се самонавиват часовниците с автоматичен механизъм? Вътре в часовника има малка тежест, наречена „ротор“, която се движи според движението на китката ви през деня. То е свързано с основната пружина и я навива при движението си. Автоматичните часовници имат и устройство за приплъзване на съединителя, за да се предотврати пренавиването на часовника, докато го носите.

Ако не носите автоматичния си часовник, трябва да го поставите в навивачка за часовници. Това е малко устройство, което движи часовника с кръгови движения, докато се съхранява, така че да остане навит. Това е особено важно да се направи, ако часовникът ви има функции като календар или показване на дата. Например, да кажем, че на автоматичния ви часовник има календар, но вие решите да не го носите няколко дни. Ако не го съхранявате в механизъм за навиване, захранването ще се изтощи и дисплеят ще се забие в часа и датата, на които часовникът е спрял да тиктака. Когато решите отново да носите часовника, ще трябва да нулирате и двете стойности.

Кварцови

Ако сте като повечето обикновени хора, часовникът на ръката ви в момента вероятно е кварцов. Има причина за това. Кварцовите мъжки часовници от Гюлиян са невероятно точни и много достъпни.

Вместо да се захранва от навита основна пружина, кварцовият механизъм използва електричество от малка батерия. Батерията изпраща електричеството през малък кварцов кристал, като кара кристала да вибрира 32 768 пъти в секунда. Вибрациите се измерват от верига, която преобразува вибрациите в импулс, който движи секундната стрелка на часовника. Тъй като кварцовите часовници използват електрически импулси, за да движат секундната стрелка, те имат характерно движение „тик-так“. То не е толкова плавно, колкото при механичните или автоматичните часовници.

Тъй като кварцовите механизми разчитат на електричество и по-малко движещи се части, те са много по-точни и могат да издържат на много повече удари от механичните или автоматичните часовници. Именно поради тази причина повечето „спортни“ и „полеви“ часовници използват кварцов механизъм.

Кварцовите механизми са и изключително евтини. 10 лева могат да ви осигурят часовник, който отчита времето като шампион. Разбира се, ако искате нещо с малко повече разкош, ще трябва да похарчите повече.

Подобни публикации

Как да изберем перфектните обувки?

Димитър

Миро: На път бях да стана алкохолик! С жена ми се наливахме, тя спря първа!

Димитър

6 съвета за сватбените фотографи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy