ЗДРАВЕ ЛЮБОПИТНО

Видове чай. Тайни на избора на качествен чай

Според статистиката до 98% от руснаците пият чай, повечето от които предпочитат черен чай. Русия е на четвърто място в света по консумация на чай. Ето защо е необходимо да можете да изберете най-добрия чай, разбирайки неговите разновидности.

История на чая

За първи път те научават за чая преди повече от 4,5 хиляди години. Смята се, че чаят произхожда от Китай, след като светец му е отрязал клепачите. Те паднаха на земята и поникнаха. Нищо чудно, че думата „клепачи“ и думата „чай“ са обозначени със същия йероглиф.

Чаят е разделен на китайски и индийски, а съвсем не е черен и зелен, както мнозина мислят. Нещо повече, един чаен храст може да произвежда различни цветове чай, включително жълт и червен. Цветът ще зависи от вида на обработката.

Процес на приготвяне на чай

Черният чай се получава чрез сушене на чаени листа. След това се полага на слоеве от 15 см и се обработва с горещ въздух. Листата се навиват с ролки. В същото време се отделя сок, обгръщащ чаените листа. Окисляването и ферментацията продължават във влажна стая още четири часа и половина. Именно тези процеси превръщат чаените листа от маслинови в кафявите, които сме свикнали; той придобива вкус и аромат на чай.

Ако окислителните ензими се унищожат с пара при 105 ° C, се получава зелен чай. Този вид обработка също така ви позволява да запазите съдържащите се в него витамини и други полезни вещества, от които има повече от 600 вида чай. След това листата започват да се навиват.

За да се получат суровини за чай с различен цвят, ферментацията се прекъсва в определено време.

Що се отнася до белия чай, той се прави от неразтворените пъпки на чайния храст. Тъй като събирането отнема много време, е много скъпо.

Такъв термин като „дълъг чай“ не се използва никъде, освен в Русия. Тази дума обикновено означава най-добрия чай. Изразът идва от изявлението на руските търговци „Бай Хоа“, което означава „бяла мигла“. Сега качественият чай понякога се нарича „байхов“.

В СССР насипният чай се наричаше насипен чай, който е с по-високо качество от евтиния пресован чай.

Много хора смятат, че запарките с чаени торбички са с по-лошо качество от разхлабените. Това обаче не е така. Според експерта по чай лошият чай може да се хване както в чантата, така и в опаковката.

Чаят се разделя на малки, средни и големи листа, както и на вентилатори за торбички. Много хора, които не знаят какво точно се намира в торбичка за чай, погрешно вярват, че има прах от чай. Това погрешно схващане се дължи на факта, че опаковката съдържа обозначението D. за „прах“ – прах. Производителите обаче твърдят, че при производството на чай не се използва прах, тъй като той лесно може да се просмуква и излива през торбата.

Качеството на крайния продукт се влияе в по-голяма степен не от размера на чаените листа, а от условията, при които чаят се транспортира, съхранява и опакова. Много е важно опаковката да не се намокри. Фолиото в пакетчета чай се използва за защита на чаените листа от влага и миризми на околната среда. Твърдата опаковъчна хартия предотвратява счупването на чаените листа.

Избор на качествен чай

Трудно е да изберете най-добрия чай, като се фокусирате само върху опаковката, почти е невъзможно. Затова все пак трябва да си купите чай и да го опитате у дома.

Добрите чаени листа изглеждат свежи, имат ярък цвят и красива форма с плътна структура. Старият чай, напротив, изглежда скучен, листата му са жилави и имат различна форма. Чаеният продукт с лошо качество съдържа много примеси и отломки. Можете да търкате чаените листа с пръсти, за да проверите. Ако чаят не се рони, значи е пресен.

Окончателното заключение може да се направи само след приготвяне на чай. Оценява се цветът на напитката, който трябва да бъде като прозрачен нефрит в средата на чашата и жълт със злато по краищата. Бледо неясен цвят на течността може да бъде, ако чаят е евтин или стар.

Ароматът на качествения чай е подобен на приятната миризма на цветя и мед. Лошият чай мирише на дим и в него не се чуват цветя. Димната миризма е свързана с грешка в производството на чай. Това можеше да се случи поради сух чай.

Най-добрият чай може да бъде избран, разбира се, според вкуса му. Доброкачественият чай има тръпчив и плътен вкус, където всяка нотка се усеща перфектно. Евтиният нискокачествен чай има неизразителен вкус с „печено“ също в аромата.

Източник: https://lesnirecepti.bg

Подобни публикации

В община Невестино чакат указания от РЗИ за Covid ваксинацията

Димитър

Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

Димитър

Клиника към болница в Плевен е затворена за дезинфекция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy