ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Вирусолог: Има известен имунитет към коронавируса, маските пазят над 90%

Съществува кръстосан имунитет, ако сме прекарали друга коронавирусна инфекция, организмът има известен имунитет и срещу тежкото прекарване на COVID-19. 

Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Национален център по заразни и паразитни болести, по БНТ. По думите й не може да се говори със сигурност за повторно заразяване с коронавирус, тъй като случаите по целия свят са единични.

Доц. Николаева обясни, че вирусът се предава чрез капчица, която е достатъчно голяма, за да бъде спряна от маска като механична преграда. Маските, макар че не могат да гарантират 100% защита, предпазват до над 90 на сто, заяви експертът.

Самият коронавирус е един от най стабилните в генетично отношение – изменчивостта е характерна черта, което му позволява да се адаптира спрямо околната среда, обясни още специалистът. /offnews.bg

Подобни публикации

Ясен Петров: Ще се опитаме да върнем усмивките по лицата на хората

Димитър

Ваксината на „Модерна“ осигурява имунитет поне за 3 месеца

Димитър

Джокович пропуска тренировка, под въпрос e за мача с Раонич

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy