БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Водата в Любимец вече е годна за пиене и готвене показват новите проби

Още преди месец ВИК-Хасково е имало данни, че водата в Любимец е негодна за пиене

Водата в Любимец вече е годна за пиене и готвене показват новите проби взети вчера. Показателите вече са добри и арсенът, заради който беше ограничено ползването на водата вече е в норма.

Под 5 микрограма е арсенът в новите проби на водата и затова днес забраната за ползването на питейната вода ще отпадне, съобщи областният управител Стефка Здравкова. По случая се води разследване: „Правят се проверки, никога досега не се е случвало това в този район на областта“.

От вчера Любимец е на водоноски и минерална вода заради завишени норми на арсенОт взетите проби е установено, че при норма от 10 милиграма арсен на литър стойностите са близо 12 милиграма на литър.

Това, че водата е негодна за пиене и готвене, е било известно на ВиК-Хасково, които са правили изследванията още преди месец, но в изчакване на допълнителни проби и потвърждение на резултатите едва вчера от РЗИ-Хасково забраниха питейната вода за ползване.

Преди месец взехме проби и ни се стори, че има завишаване и уведомихме РЗИ, след това взехме допълнителни проби, които се оказаха в норма, препоръчаха ни учестен мониторинг, за да се види трайно ли е това, после дадохме проби в друга лаборатория, защото от всичко може да е – може да е грешка, надявам се пробите да покажат последно, че всичко е наред“, каза в „Преди всички“ управителят на ВИК-Хасково Тодор Марков.

Кризата в Хасково с водата с повишено съдържание на уран продължи 4 години.

„На четири ключови места в града има водоноски, откъдето граждани могат да се снабдяват с чиста вода. Социалните заведения са снабдени с минерална. А и в момента и детските градини, и училищата не работят“, посочи заместник-кметът на Любимец Илия Илиев:

Предупредили сме хората да не ползват водата за готвене и пиене. Осигурихме вода за готвене на социалния патронаж“.

Майките на малки деца са притеснени и очакват проблемът скоро да се разреши.

До дни се очакват резултатите от взетите допълнителни проби. От общината призовават да не се всява излишна паника.

Водата в Любимец ще бъде разрешена за пиене и готвене, съобщи междувременно областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Източник: БНР

Подобни публикации

Заразени с поставена Covid ваксина в Дома за възрастни с деменция в с. Опанец

Димитър

Народното събрание категорично осъди насилието срещу македонските българи в РСМ

Димитър

УС на ДФЗ решава как да се разпределя подпомагането във връзка с кризата

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy