ЛЮБОПИТНО

Враговете на пълноценния сън, от които да се предпазите

Пълноценният сън е в основа на това да бъдем здрави, красиви и да се чувстваме добре. За съжаление, в съвременния свят много са факторите, които ни пречат да се насладим на ревитализираща почивка всяка нощ. В случай, че и вие имате проблеми със заспиването и сутрин се събуждате уморени и недоспали, виновни  за това може да са някои от враговете на пълноценния сън. Вижте кои са те и как да се предпазите от тях:

Високите нива на стрес

Стресът се е превърнал в обичайно явление в живота на съвременния човек. За съжаление, той доста често се явява една от основните причини за трудното заспиване и въртенето в леглото. Наближаващите крайни срокове на работните задачи или проблемите в любовния живот, често ни карат да се чувстваме притеснени и да премисляме отново и отново всички негативни сценарии. Добър начин да намалите стреса е медитацията или други подобни релаксиращи практики преди лягане. Също така, вместо да отлагате и да бягате от назряващите проблеми, опитайте да потърсите решение и обмислете как ще постъпите вие, ако ситуацията се развие по един или друг начин.

Предозирането с кафе

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Още по-хубавото е, че то има свойствата да ни зарежда с енергия и една-две чаши кафе на ден служат като мощно гориво, което ни позволява да сме по-продуктивни. Прекалената му консумация обаче може да окаже негативни последици върху съня ви, превръщайки бързото заспиване в мисия невъзможна. Ако и вие пиете ободряващата напитка в големи количества, опитайте да се ограничите до една чаша ароматно кафе на ден. Също така, избягвайте да пиете кафе следобед или късно вечер.

Неудобното легло

Още един сериозен проблем, който е в основата на нарушения режим на сън, това са неудобните легла – стари, скърцащи ужасно и ужасно некомфортни. Понякога причината се крие в самата основа, друг път проблемът може да е в матрака, който не е подходящ за индивидуалните нужди на тялото ви. Ако дискомфортът е съпроводен с болки в гърба и кръста или неприятни схващания, много вероятно е причината да е именно матракът, съветват ни от Kamko.bg. В такъв случай имате две опции, да инвестиране в покупката на нов или да потърсите топ матрак, който да повиши комфорта на вашата спалня. Професионалистите са категорични, че удобното легло и подходящият матрак са в основата на качествения сън и пълноценната почивка, затова не бива да ги подценявате.

Телевизорът и телефонът

Едно от любимите занимания на много хора е гледането на филми и сериали преди лягане или скролването в социалните мрежи. Вероятно не сте се замисляли, но това може да има пагубни последици върху вашия сън. Докато гледате поредния епизод, който завършва по интересен начин, лесно е да се изкушите  и да превключите на следващия и по-следващия. Вече е станало късно, а до сутрешната ви аларма остават само няколко часа. В такъв момент обещанието “само още един епизод” тотално няма да сработи. По същия начин действа и разглеждането на телефона. Често хората изпадат в състояние на транс, превключвайки снимки и забавни видеа, че в един момент тотално губят представа за времето. Ако тези устройства ви пречат да заспите, то въведете правило без телефон и телевизор поне един час преди времето за лягане.

Това са едни от най-честите причинители на трудното заспиване и среднощното събуждане. Отървете се от тях, за да започвате всяка сутрин усмихнати и заредени с енергия.

Подобни публикации

Избор на детски рокли – най-важните неща

admin

Полезни съвети от Maxcar при избор на акумулатор за мотор

admin

86-сантиметрова жена със 150 счупени кости стана майка

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy