БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ВСС обсъжда искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Шумен протест, искащ оставката на Гешев, съпътства Пленума на ВСС

На последното си преди лятната ваканция заседание Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. В основата на искането на Янаки Стоилов е сигнал от колегата му – вътрешният министър Бойко Рашков.

Министър Стоилов определи заседанието като лично изпитание и тест за самостоятелност на ВСС:

„Данните, фактите са ясни. И за мен колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакане на нещата с оглед на други политически развития. Така че, според мен, всичко, което е представено, трябва да бъде аргументирано и по него трябва да има произнасяне“.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници – мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Светкавичната реакция на обвинител номер едно – чрез говорителя му Сийка Милева, беше, че това е политически акт и пиар:

„В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС“.

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е точка първа в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. И въпреки това, според автора му – вътрешният министър Бойко Рашков,  то не е удар във въздуха, а:

„Удар в полза на демократичното устройство в нашата страна, който смятам, че ще остави следа и ще предизвика промени, които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство“.

Същевременно от Гражданско движение БОЕЦ организираха протест пред Висшия съдебен съвет. Те дойдоха с плакати, на които се четеше „Оставка“ и „Гешев е позор“. Пред сградата на ВСС посрещнаха с аплодисменти правосъдния министър Стоилов, внесъл за разглеждане искането за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор.

Протестиращите гледат заседанието на ВСС онлайн и освиркват изказването на обвинител номер едно. Недоволните поискаха представител на ВСС да слезе пред сградата, за да му връчат исканията си към Иван Гешев.

По-рано протестиращите блокираха движението по ул. „Екзарх Йосиф“, което и към момента остава затруднено.

От БОЕЦ обявиха, че внасят над 8 хиляди подписа във Висшия съдебен съвет с искане за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор.

„Искам все пак да има прозрачност в съдебната система и да не се допускат чадърите над министри, над хора от властта“;

„Макар и да не вярвам, че сега ще гласуват оставката на Гешев, защото те са си го избрали, този човек не трябва да го оставяме да бъде до 2025 година главен прокурор, защото за тези още 4-5 години всичко, което досега те не са направили законно – всички схеми, които са налице още са незаконни и прикрити, те ще успеят да си ги направят законни и след 2025 г. вече няма да има за какво да ги пипнат. Затова веднага Гешев трябва премахнат и да бъде сложен друг човек“;

„Тук съм, защото искаме незабавната оставка на Иван Гешев, също така реформа във ВСС, защото там има изключително много политически зависимости и това не може да гарантира разделянето на властите“., казаха пред БНР участници в протеста.

По-рано протестиращите залепиха върху сградата на ВСС лепенка, че това е „офис на Пеевски“.

Георги Георгиев от БОЕЦ обясни:

„Написали сме „офис на Пеевски“, за да легализираме статута на тази сграда към момента, който статут се дава от т.нар. „чугунено мнозинство“ на мафията, което си избра Гешев по нареждане на Пеевски. Затова слагаме и табелата „Офис на Пеевски“.

Източник: БНР

Подобни публикации

ММА бойци са нахлули в Министерството на спорта

Димитър

Отлагат вдигането на локдауна в Англия с 4 седмици

Димитър

Даниел Асенов и Радослав Панталеев започват в Белград

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy