ВАЖНИ СВЯТ

Втори ден на референдуми в 4 области на Украйна за присъединяване към Русия

В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември. Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди „псевдореферендумите“=

„Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите – те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията.“

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Според Запада референдумите са нагласени.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна. В изявлението си Байдън добави, че Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си за налагане на допълнителни бързи и тежки икономически санкции за Русия.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да „отхвърлят категорично тези псевдореферендуми“.

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции.

Китай призовава за зачитане на „суверенитета и териториалната цялост на всички страни“.

Източник: БНР

Подобни публикации

КНСБ: Едва 28% от работещите българи имат КТД

Димитър

Димитър Кузманов ще участва в квалификациите на Откритото първенство на Великобритания

Димитър

Президентът Радев призова да се намери бързо изход от политическата криза

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy