БЪЛГАРИЯ

Във Велико Търново посрещат Възкресение в крепостта Царевец

Най-светлият християнски празник – Възкресение Христово, във Велико Търново ще бъде посрещнат на върха на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“. Пред историческия храм ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.

Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22,30 ч. вечерта на Велика Събота, а час след това започва църковната служба в крепостта. С изнасянето на благодатния огън в полунощ от Патриаршията ще започне литийно шествие с факли, което ще продължи до катедралата „Рождество Богородично“ за светата литургия.

Възкресението Христово е началото на революцията на любовта у човечеството, заяви за БНР Великотърновският митрополит Григорий:

„С тази любов божия, с тази надежда в божията милост, с вярата, която е енергоподател на нашите дела, защото вяра без дела е мъртва, трябва да пребиваваме и това Възкресение Христово, и цялата година. И това да бъде едно начало, с което да захванем едно щастливо дълголетие“ .

Музейните обекти във Велико Търново ще работят за великденските празници, ще има забавления за децата в парка „Марно поле“ и концерти на ансамбъл „Искра“ и DEEP ZONE Project.

Източник: БНР

Подобни публикации

ЦИК потвърди кой заменя Петър Чобанов и Андрей Гюров в НС

Димитър

Около половината от членове на СИК, заявили желание за ваксиниране, не са се явили

Димитър

Около 300 безработни месечно се регистрират в Бюрото по труда в Дупница

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy