БЪЛГАРИЯ

Във втория ден от „горещниците“ почитаме Света Юлия

Днес е вторият ден от  т. нар. „горещници“ – най-горещите три дни през годината според народните поверия.
Те съвпадат с три поредни църковни празника – 15 юли, на който почитаме паметта на светците Кирик и Юлита, 16 юли – на Света Юлия, а на 17 юли – на Света Марина.
Горещниците имат и собствени имена: в Северна България – Чурлега, Пърлега и Марина Огнена, а в Южна България – Люта, Чурута и Опалена Мария.
Предците ни са вярвали, че по време на горещниците не се ходи на нивата, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. А при неспазване на тези поверия – че ги грозят пожари и градушки.

„В традиционната народна култура, огънят е заместител на слънцето на земята. Той е свързан с много добри неща, но в тези летни, горещи дни, той е свързан с предпазване от пожари. И затова народната практика е – първият ден да бъде изгасен огънят, да бъде уловен нов огън и да бъде съхранен през цялата година. Като с новия огън се свързва освещаването на дома, поддържането на огъня в дома и затова има различни практики, които са свързани най-вече със забрани за използване на огън в тези три най-горещи дни.“ – обясни през 2021 г. етнографът от РИМ-Видин д-р Сашка Бизеранова за радио Видин.
В Софийско по горещниците се гадае какво ще бъде времето през първите три месеца на годината – януари, февруари и март. Например, ако днес денят е топъл – времето през февруари ще е меко, а ако е хладен – вещае студ и виелици.

В столичния район Банкя е организиран авто-ретро парад по маршрут от съседното село Иваняне до парк „Кестените“. Инициативата е в рамките на Празниците на минералната вода и дълголетието „Горешляци 2022“.
За празниците централната улица е превърната в „Алея на занаятите“, със съдействието на Регионалната занаятчийска камара – София. Отваря се и „Алея на производителя“.

Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването от григорианския към юлианския календар.

Източник: БНР

Подобни публикации

Глоби грозят 21 депутати без маски в НС

Димитър

Министър Ангелов: Ще водим битка за живота на всеки един българин

Димитър

„Щит за честни избори“ от „Отровното трио и гражданите“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy