БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Възобновена е работата по изграждането на исторически музей в Дупница

Възобновени са ремонтните дейности по преструктурирането на бившия Младежки дом в центъра на Дупница в Градски исторически музей, съобщават от Общината.

Работата на обекта спря, както и на още няколко други обета в града, в началото на миналата година заради поскъпването на строителните материали, а анексирането закъсня с месеци.

Ремонтът се финансира по програмата „Региони в растеж“ с 1,4 мил. лева, а Общината дофинансира с около 800 хил. лева.

Изпълнени са около 30% от дейностите, които са заложени по проекта за ремонта на Младежкия дом и преструктурирането му в музей.

Два дни преди Коледа е сключен анексът за дофинансиране и ремонтните дейности са подновени.

Срокът за реализиране на проекта е 30 месеца от месец април 2021 година до края на октомври 2023 г.

„Ние нямаме право да не го завършим и най-накрая да имаме истински музей, който отдавна го имаме само на хартия, но не и де юре“, каза при подновяването на ремонтите кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

В ремонтираната сграда ще има постоянна експозиция и хранилища. Тогава ще бъдат изложени експонатите от няколко археологически разкопки в района, както и такива, представящи развитието на града през различните епохи.

Музеят в Дупница е създаден през 80-те години на миналия век и не разполагаше със собствена сграда. Фондът му засега е около 7500 експоната.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ясни са възможните съперници на Лудогорец в Лигата на конференциите

Димитър

Стабилна преднина за ДПС от вота в Турция при 81% обработени протоколи

Димитър

Маските се връщат! От понеделник – задължителни в столичния градски транспорт

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy