БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

„Възраждане“ и БСП против продажбата на оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна

Депутатите от „Възраждане“, подкрепени от БСП, настояват насроченото извънредно заседание на Комисията по енергетика да не се състои. Една от точките в дневния ред е продажбата на руските реактори за АЕЦ „Белене“ за Украйна.

Депутатът от „Възраждане“ Искра Михайлова обясни защо Комисията не трябва да заседава:

„Кое точно е спешно на тази комисия, при положение, че вчера е внесен този проект на решение. Няма нито едно становище по него. Припомням, че България се намира без енергийна стратегия от 2020-та година“.

Георги Свиленски от БСП отчете, че парламентът ще направи поредния абсурд.

„Продавате руските реактори на Украйна. Вие подигравате ли се с тези хора? Искате да дойде утре президентът тук и да види какво нагло поведение от българския парламент, българската държава към страдащият народ в Украйна, и там очаквате да отидат руски инженери да ги монтират и да ги пуснат в действие. Абе хора, осъзнайте се! Не разпродавайте купеното от БСП и от други парламентарни групи“, коментира той.

От ГЕРБ обвиниха БСП и ПП-ДБ в плагиатство за предложението за продажба на оборудването за АЕЦ-а на Украйна. Делян Добрев заяви:

„БСП нищо не са плащали. Те само поръчват. И реакторите, и парогенераторите, и главните циркулационни помпи само ги поръчаха и накрая ги платихме целия български народ при управлението на ГЕРБ. А защо е такава цената, защото толкова сме платили – милиард и 200 милиона“.

Депутатите решиха да обсъдят в петък предложението за национален референдум за запазване на българския лев като единствена официална валута в България до 2043 г. То е внесено от Инициативен комитет от граждани и се подкрепя от партия „Възраждане“.

Тримесечният срок, в който по закон Народното събрание трябва да вземе решение за референдума, изтича на 7 юли.

Източник: БНР

Подобни публикации

Полицай е починал след щурма на Капитолия, жертвите стават общо 5

Димитър

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори

Димитър

Казийски: Това беше най-доброто в края на престоя ми в Тренто

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy