БЪЛГАРИЯ

Вятър и мъгла пречат за прибиране на тялото на загинал турист в Стара планина

Други четирима бяха ранени при инциденти в този район на планината

Ураганен вятър и гъста мъгла пречат на началото на операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която планински спасители планираха да приберат тялото на загиналия вчера турист. Той пропадна по склон при преход недалеч от връх Ботев, след като се е подхлъзнал.

Според служителите на Планинската спасителна служба в Троян липсата на специализирана екипировка е основна причина за фаталния случай.

Вчера в района имаше няколко инцидента с туристи, от тях трима пострадаха тежко. Те бяха отведени в болница снощи към 22 ч. от планинските спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

Един от спасените снощи туристи. Снимка: БГНЕС

В района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков.

„Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали – подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка“.

При единия от инцидентите, при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, туристът се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Източник: БНР

Подобни публикации

1799 са новите случаи на Covid-19 у нас

Димитър

СГС осъди Кристиан Николов на 9 години затвор за непредумишлено убийство на Милен Цветков

Димитър

Над 13% положителни тестове за Covid-19, смъртността се повишава

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy