СВЯТ

В Албания днес се провеждат парламентарни избори

В Албания днес се провеждат парламентарни избори – деветите в страната след края на комунистическото управление през 1990 година. Основни съперници са Социалистическата партия на настоящия премиер Еди Рама и Демократичната коалиция с Алианс за промени, водена от Лулзим Баша.

Едномесечната кампания премина с напрежение, взаимни обвинения и обиди, нападения над партийни клубове, имаше и случаи на убит активист, а полицията разследва опит за купуване на гласове.

Според предварителните данни вотът се очертава като оспорван, а силите на управляващите и опозицията са изравнени.

Президентът Илир Мета обвини американския посланик в Тирана в намеса във вътрешните работи и подкрепа за премиера Рама. Мета дори отправи предупреждение, че албанците „ще вземат вили и други инструменти, ако премиерът се опита да манипулира вота или резултатите“.

Американският посланик Юри Ким определи подобна заплаха като неприемлива и тези, които призовават за насилие трябва да отговарят за думите и действията си.

Източник: БНР

Подобни публикации

Covid ваксината на AstraZeneca предизвиква обещаващ имунен отговор и при по-възрастните хора

Димитър

Миналият ноември – най-топлият в Европа, откакто има измервания

Димитър

Китай заплаши САЩ с последствия заради „намесата им“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy