БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

В Александруполис очакват премиера Кирил Петков

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще присъства утре на началото на строителството на плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, съобщиха източници от Брюксел. Там ще бъдат също премиерът Кирил Петков, колегата му Димитър Ковачевски от Северна Македония и сръбският президент Александър Вучич. Тримата са поканени от гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Смята се, че терминалът ще подобри доставките и газовата инфраструктура в цяла Югоизточна Европа и ще помогне да бъде изпълнена възможно най-бързо целта на ЕС за постепенно премахване на зависимостта от руския природен газ.

Терминалът ще предложи нови източници и маршрути за доставка на природен газ. Той ще увеличи и сигурността на доставките в България, Гърция и другите страни в региона.

В Александруполис очакват утре българския премиер Кирил Петков, който ще присъства на официалния старт на терминала за втечнен газ заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, коментират гръцки медии.

Терминалът за втечнен газ в Александруполис е от стратегическо значение и за Гърция, и за съседните балкански страни, заяви пред парламента преди дни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Българската компания „Булгартрансгаз“ е с 20% акционерен дял в терминала. България вече има резервиран капацитет, съобщават енергийни експерти.

Този терминал ще се свърже с газопреносната система на България, Сърбия и Северна Македония. Предвижда се проектът да влезе в експлоатация в края на следващата година.

Достъпът до алтернативни доставки на втечнен газ осигурява конкурентни цени за потребители, а и гарантира сигурност за наличие на природен газ за балканските страни, посочват в коментари гръцки експерти.

На откриването утре в Александруполис се очакват премиерите на съседните балкански страни. Гръцката страна уточнява, че българският премиер Петков ще инспектира и строителството на газовата връзка в района на Комотини.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министър Милков: България може да стане член на ОИСР до 2-3 години

Димитър

Петков е поискал от Ковачевски информация за два инцидента в Северна Македония

Димитър

Допълнително разхлабване на противоепидемичните мерки от 19 април

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy