СВЯТ

В британския парламент гласуват доклад за „Партигейт“

Във Великобритания днес депутатите в Камарата на общините ще гласуват доклада на Комисията по привилегиите, който обвинява бившия премиер Борис Джонсън в умишлено подвеждане на парламента по скандала „Партигейт“.

Очакванията са докладът да бъде одобрен след като повечето от депутатите на Консервативната партия смятат да се въздържат от гласуване.

Вестник „Таймс“ пише, че разполага с информация, че премиерът Риши Сунак най-вероятно ще пропусне гласуването, като посочи за извинение предстоящата му среща с премиера на Швеция Улф Кристершон. Някои верни съюзници на Джонсън твърдят, че Сунак явно си дава сметка, че това, което се случи с бившия премиер поставя в уязвима позиция всички бъдещи министри.

Министърът за изравняване на стандартите Майкъл Гоув пък директно заяви, че не е съгласен с 90-дневното отстраняване от парламента на Джонсън, ако той не си бе подал оставка, и че ще се въздържи при днешното гласуване. Повечето от останалите министри също се очаква да се въздържат. Ако цялата опозиция подкрепи доклада, което се очаква и при положение, че има доста въздържали се консерватори и достатъчно депутати сред тях, които биха подкрепили доклада, той явно ще бъде одобрен.

„Таймс“ обаче помества интересно свое ново проучване, че въпреки всички сътресения, споходили Борис Джонсън, той продължава да е по-популярен от Риши Сунак сред избирателите на консерваторите. Макар и да остава силно непопулярен сред избирателите като цяло, защото 61% са казали, че е лош премиер, Джонсън продължава да се радва на 47% от гласовете на консервативния електорат срещу 34% за Сунак.

Проучването показва също, че лейбъристите изпреварват консерваторите с 19 пункта, което е много добра новина за тях, но пък се отчита, че техният лидер Киър Стармър не е много предпочитана опция за следващ премиер. По ирония на съдбата гласуването днес в Камарата на общините съвпада с 59-ия рожден ден на Борис Джонсън.

Източник: БНР

Подобни публикации

Канада одобри Covid ваксината на Johnson & Johnson

Димитър

Унгария въведе часове за пазаруване на възрастните

Димитър

Виктория Томова срещу китайка в Богота

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy