АВТО

В ЕС търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили скочи с над 200% за година

Търсенето на плъг-ин хибриди и електромобили в страните от ЕС през третото тримесечие на годината скача с над 211% в сравнение със същия период на миналата година, като вече почти всяка десета продадена нова кола е такава, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА).

За периода юли-септември от купените леки коли зареждащи се от контакта са 273 809 броя, което е пазарен дял от 9.9%. Година по-рано техният дял е бил едва 3 на сто.

Обяснението за нарасналото търсене се крие във въвеждането на стимули в редица страни за покупка на плъг-ин хибриди и електромобили.

Специално търсенето на зареждащи се от контакта хибриди скача с над 368% от 29 557 броя през третото тримесечие на миналата година до 138 348 сега. Най-сериозен е приносът за този тренд на Германия и Франция с над 400% ръст.

Стандартните, или т.нар. меки хибриди остават най-предпочитаните автомобили с алтернативно задвижване, като от тях са купе 341 092 броя, или с 88.8% повече от преди година.

Търсенето на електромобили се повишава със 132.3% до 135 461 броя. Данни за регистрациите в България в статистиката на АСЕА за съжаление този път няма.

В същото време делът на колите с двигатели с вътрешно горене намалява от 88.6% за третото тримесечие на миналата година на 75.4% сега. На дизел са 27.8% от купените нови леки автомобили, или 766 146 броя, което е спад от 13.7 на сто за година.

Още по-сериозен – с 24.3%, е спадът в търсенето на бензинови автомобили, като от тях са купени 1.3 млн. бройки. Това означава пазарен дял от 47.5%.

Със 6.8% намалява търсенето на леки коли на етанол, пропан-бутан и метан, основно заради по-слабият интерес към колите на природен газ.

Източник: Дневник

Подобни публикации

Приключи ремонтът на първите 12 километра от нагънатата магистрала „Тракия“

Димитър

Подходящите за зимата гуми са задължителни от днес

Димитър

Два супер модела пломби за камиони

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy