СВЯТ

В Испания се очаква захлаждане след рекордните жеги за април

В Испания днес се очаква чувствителен спад на температурите, след като през последните два дни в много райони на страната бяха измерени много високи стойности за април, близки до 40 градуса.

В 15 столици на провинции бяха надвишени най-високите досегашни стойности за април, имаше и исторически рекорд.

Абсолютен априлски рекорд беше отбелязан в Кордоба – 38 градуса и 8 десети. Предишната най-висока стойност за града отстъпва с цели 4 градуса и е измерена преди почти 80 години. 37,8 стигна живакът в Гранада, надхвърли 35 и в Севиля и Хаен – също места в южната област Андалусия – най-засегната от горещата вълна. В редица други обаче също беше над 30 градуса. В Мадрид падна рекорд от 1945 година, след като бяха измерени 30,5.

Заради аномалиите Министерството на здравеопазването взе решение да ускори прилагането на мерките от Плана за превантивна защита срещу въздействието на високите температури върху здравето. Мерките ще бъдат задействани на 15 май, две седмици по-рано от обичайния график и може да бъде продължен и след 30 септември в зависимост от времето.

2022-ра беше най-топлата в Испания, откакто се води статистика – с необичайно дълго лято, но тази година пролетта си тръгва още по-рано и през април температурите вече са юлски.

Изостря се и проблемът със запасите на питейна вода, които непрекъснато намаляват през последните четири седмици, като вече са около 42 процента от общия обем.

Източник: БНР

Подобни публикации

Фон дер Лайен: 100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19

Димитър

Китай регистрира Covid ваксина и случай на новия коронавирусен щам

Димитър

Москва: Няма основания за изгонването на руски дипломат от София

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy