ЗДРАВЕ

В Калифорния изпитват ваксини срещу Covid-19 на бебета над 6 месеца

В Калифорния стартира изпробването на ваксина и за децата от 6 месеца. След като 140 милиона възрастни американци получиха ваксина срещу Covid-19, фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Модерна“ преминават към следващата фаза на проучване – дали ваксината ще бъде безопасна и ефективна и при най-малките .

За 7-месечният Сорен , който вече е получил първа доза от ваксината, майката казва, че не е имал проблеми, но 3-годишното му братче Андел е имало болка в ръката и се е чувствал изморен. Това е само началото на изследването.

„Децата под 18 години са повече от 85 милиона в САЩ – около 20% от населението. Ако бъдат ваксинирани това ще бъде голям принос за намаляване разпространението на вируса“ ,казва д-р Ивон Малдонадо, професор по педиатрия, епидемиология и здраве на населението в Станфордския университет.

Според лекарите децата може да не боледуват ,но те могат да пренасят вируса без да имат симптоми и несъзнателно да заразяват.

При проучванията на „Модерна“ всички деца ще получат втора доза 28 дни след първата, а за „Пфайзер“ тя ще бъде след 21 дни.

Изследва се какво трябва да бъде количеството на ваксината, която децата могат да понесат и до колко ще бъдат защитени.

Източник: БНР

Подобни публикации

Увеличават се настанените в болница с коронавирус в Ямболска област

Димитър

Проблеми пред ваксинацията в домове за възрастни във Великотърновско

Димитър

Близо 14% положителни тестове за Covid-19 у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy