СВЯТ

В Кипър започна Европейският ден на морето

С официална церемония в град Ларнака в четвъртък вечерта в Кипър започна „Европейският ден на морето“. Тази година морските празници продължават 4 дни, до неделя, като за първи път те имат не един, а четири домакини – четирите общини на средиземноморския бряг, от изток до запад на острова.

Четирите крайбрежни града Агия Напа, Ларнака, Лимасол и Пафос предлагат на обичащите синята шир много екологични, образователни, социални, спортни и артистични дейности.

„Европейският ден на морето“ в Кипър е насочен специално към децата и младите хора. Целта е той да привлече интереса им към важността на Средиземно море, неговото опазване и изследване, да ги запознае с възможностите за професионална реализация в „синята икономика“.

Подготвени са интерактивни семинари и образователни събития.

Ще бъдат демонстрирани иновативни морски технологии и дистанционно управлявани плавателни съдове.

Ще има артистични работилници, спортни игри и състезания, изложби.

Екоактивисти организират почистване на плажове и водни зони.

С интерес се очакват безплатните обиколки в морските музеи, мини круизите с екскурзовод по крайбрежието, парадът на лодки с илюминации.

Празниците на брега на Средиземно море се организират от Кипърския морски институт /Cyprus Marine and Maritime Institute/ под егидата на Министерството на корабоплаването и с подкрепата на Европейската комисия, в сътрудничество с общинските власти и местни организации в четирите района.

Източник: БНР

Подобни публикации

Силна буря връхлетя Хърватия

Димитър

Всекидневни тестове вместо карантина на Острова

Димитър

Медведев: Ако Швеция и Финландия влязат в НАТО, ще разположим ядрено оръжие в Балтика

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy