БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

В НС обсъждат промени в Закона за защита от домашното насилие и нов закононопроект

Парламентът ще обсъди Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие и Законопроект за защита от домашно насилие, внесени от три парламентарни групи. В дневния ред на депутатите е и обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2022 година.

Законопроектът на БСП предвижда разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на закона и улеснява достъпа до правосъдие. Предвижда се да се създаде национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

От ГЕРБ предлагат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, който да могат да търсят защита. Ще бъде улеснен достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок от 24 часа от направеното искане на пострадалото лице. Законопроектът, внесен от народния представител Цветан Прегов и група народни представители, предлага изцяло нов закон, в който се акцентира върху превантивните мерки за защита при сигнал за наличие на 1 или система от актове за домашно насилие. Предвижда се създаване на национален телефон за консултации и координация.

Депутатите ще гласуват и доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2022 година. В него се казва, че са налице значителни затруднения при покриване на изискванията и целите и способностите на НАТО. Най-голямо е изоставането в изграждането на механизирана бригада от тежък тип и свързаните с нея способности за бойно осигуряване и поддръжка, основно поради забавянето в реализацията на проекта за придобиване на нови бронирани машини за сухопътните войски.

В доклада са представени и основните проекти за превъоръжаване и модернизация на нашите въоръжени сили, с реализацията на които се създават базови предпоставки за предотвратяване на дефицита от критично необходими способности.

Депутатите ще изслушат служебния министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърденията в общественото пространство, че са постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерство на отбраната дали има намерение да изпраща войници на фронта в Украйна. Вносители са Кирил Петков, Стою Стоев и Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. В дневния ред на депутатите е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените библиотеки.
Със законопроекта се предлага въвеждане на задължение за директора на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” да изготвя стратегически план за развитието на културния институт въз основа на концепцията, с която е спечелил конкурса за длъжността.

Източник: БНР

Подобни публикации

Районът около Централна гара в София – отцепен заради изоставен багаж

Димитър

Бивш и действащ министър в полемика за конкурса за бойни машини

Димитър

Томболата на здравното министерство не увеличава интереса към ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy