ВАЖНИ СВЯТ

В очакване на среща Антъни Блинкън – Си Цзинпин

Посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Китай е обект на обширни коментари в американските медии с очакването, че то ще допринесе за подобряване на отношенията между Вашингтон и Пекин. Посрещането му обаче изглежда доста сдържано.

„Въпросът за Тайван е в основата на интересите на Китай, най-важният въпрос в китайско-американските отношения и най-сериозният риск“ – това е позицията, изложена от китайския външен министър Цин Ган в продължилите повече от седем часа и половина разговори с Антъни Блинкън.

Американски анализатори коментират, че влошените отношения между Китай и САЩ през последните години пораждат опасения, че може да се стигне до военен сблъсък заради Тайван.

На този фон надеждите са посещението на Блинкън да проправи път за още двустранни срещи през следващите месеци, в това число и на министъра на финансите Джанет Йелън и министъра на търговията Джина Раймондо. Така може да бъде подготвена почвата и за разговори между президентите Си Цзинпин и Джо Байдън по-късно през годината.

Днешният ден трябва да даде отговор на въпроса ще се състои ли срещата на Антъни Блинкън с китайския лидер, за която, въпреки очакванията, все още няма потвърждение от Държавния департамент. В голяма степен тя би била като показателна за настроенията в Китай спрямо САЩ в момента.

Източник: БНР

Подобни публикации

Президентът ще открие фестивала за двугласно пеене в Неделино

Димитър

150 години от рождението на Гоце Делчев

Димитър

Съдът остави без разглеждане исканията да одобри претърсванията в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy