СВЯТ

В Пакистан са плячкосани 87 християнски жилища и 19 църкви

87  християнски жилища и 19 църкви са плячкосани при безредиците в град в пакистанската провинция Пенджаб тази седмица, избухнали заради обвинения в богохулство, съобщи местната полиция пред Франс прес. Това съобщи БТА.

„Събитията, които се разиграха, са трагични. Подобно насилие никога не може да бъде оправдано“, каза Усман Ануар, началник на полицията на провинция Пенджаб в Източен Пакистан.

Стотици мюсюлмани, въоръжени с пръчки и камъни, преминаха в сряда по улиците на християнския квартал „Джаранвала“, в покрайнините на индустриалния град Фейсалабад, принуждавайки християните да избягат от там.

Размириците избухнаха, след като група религиозни фанатици обвиниха християнско семейство в оскверняване на Корана.

Въпросът за богохулството е особено чувствителен в Пакистан, където дори недоказани обвинения в оскърбление срещу исляма могат да доведат до убийства и линчувания.

Ануар каза, че лично е разпитал двама братя християни, обвинени в оскверняване на Корана.

Полицията съобщи, че още 128 души са арестувани във връзка с насилието.

Към днешна дата 3200 църкви са охранявани от полицията в провинция Пенджаб, за да се успокои християнската общност, каза Ануар.

Християните, които съставляват около 2 процента от населението, заемат едно от най-ниските стъпала в социалната стълбица на пакистанското общество и са чести мишени на фалшиви и неоснователни обвинения в богохулство, посочва АФП.

Източник: БНР

Подобни публикации

Британският регулатор: Доказателства за съсиреци заради „АстраЗенека“ няма

Димитър

Си бе заснет да обвинява Трюдо в издаване на информация от разговора им

Димитър

Строгите Covid мерки в Атика не дават очакваните резултати

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy