ВАЖНИ СВЯТ

В САЩ избират членове на Камарата на представителите, сенатори и губернатори

В САЩ днес избират Камара на представителите, една трета от Сената, както и законодателни органи и губернатори в редица щати, предаде БТА.

Резултатите от вота неминуемо ще окажат силно влияние върху следващите две години от президентството на демократа Джо Байдън и неговата политика, включително противопоставянето му на руската агресия в Украйна, посочва Би Би Си.

8 ноември е не просто вторник, а ден, в който в САЩ ще се произведат избори. Това е установено със закон, приет през 1845 г.

На всеки две години се преизбират всичките 435 членове на Камарата на представителите. През последните две години демократите имаха мнозинство в Камарата на представителите. Това е типично: когато се избира нов президент, неговата партия най-често получава контрол над двете камари на Конгреса. Това е така, защото избирателната активност е много по-висока на президентските избори и повечето американски гласоподаватели гласуват за кандидати от една и съща партия за всички позиции.

Но не е тайна, че на настоящите избори Демократическата партия има малки шансове да запази мнозинство в Камарата на представителите – вероятността това да стане е 15 на сто.

В повечето избирателни окръзи една от двете партии има абсолютен шанс за победа; само в малка част от районите могат да спечелят и демократите, и републиканците. По данни на „Кук политикал рипорт“ демократите ще спечелят в 159 района, а републиканците – в 188. В други 29 окръга вероятността за победа на демократите се оценява като висока.

След това демократите трябва да вземат поне още 30 окръга, за да постигнат мнозинство (това са 218 места). Според същия мозъчен тръст има само 35 окръга, в които резултатът е непредвидим, като избирателите в 10 от тях клонят към републиканците.

Източник: БНР

Подобни публикации

Синята и зелената зона в София няма да работят до вторник

Димитър

За пръв път в историята си Иран започна обогатяване на уран до 63%

Димитър

Продължава лошото време в Гърция

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy