ЗДРАВЕ

В САЩ откриха потенциално ново лекарство срещу Covid-19

Националният здравен институт на САЩ (NIH) заяви в четвъртък, че е открил потенциално ново лекарство, което може да се използва в борбата срещу Covid-19.

Експерименталното лекарство, известно като TEMPOL, „може да ограничи инфекцията с SARS-CoV-2, като наруши активността на вирусен ензим, наречен РНК репликаза“.

Разработеното лекарство може да намали инфекциите на Covid-19 чрез увреждане на ензим, от който вирусът се нуждае, за да се репликира (да направи копия на себе си), след като влезе в човешките клетки, което потенциално може да ограничи тежестта на заболяването, казаха изследователи от NIH. Лекарството е тествано в експеримент с клетъчни култури с живи вируси.

Коментирайки откритието, Диана Бианки – директор на Националния институт за детско здраве и човешко развитие (NICHD), който е част от NIH, каза, че това „ще бъде важен инструмент за намаляване на тежестта на заболяването“, ако лекарството се окаже безопасно и ефективно.

„Необходими са обаче клинични проучвания, за да се определи дали лекарството е ефективно при пациенти, особено в началния ход на заболяването, когато вирусът започне да се репликира“, заключи от своя страна д-р Трейси Руо от NIH.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нови Covid мерки влизат в сила в София

Димитър

500 души ще бъдат ваксинирани в социалните домове за възрастни хора в Пловдив

Димитър

ГМО трябва да бъдат под контрол, за да не вредят

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy