СВЯТ

В САЩ ще тестват на бременни ваксината „Пфайзер/Бионтех“

В САЩ стартира проучване на ваксината „Пфайзер/Бионтех“ върху бременни жени, а до края на годината се очакват и резултати от проучвания върху деца на различна възраст.

В изследването ще бъдат включени 4000 бременни между 24-та и 34-та седмица от бременността от САЩ и други страни с цел да се проследи поносимостта и безопасността на ваксината и какъв имунитет създава при майката и плода. Част от участничките в проучването ще получават истинската ваксина, а друга част – плацебо.

Бебетата им ще бъдат проследени в продължение на шест месеца след раждането дали имат имунитет, предаден им от майката.

Неотдавнашно проучване на бременни жени, които са имали антитела в кръвта, показва, че тези антитела ги има и при новородените.

Данните до момента са много малко и най-вече въз основа на проучвания върху животни и данни, от няколко десетки жени, които са забременели в хода на различните опити.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ планират да представят резултати на регулаторите и от проучване за действието на ваксината и при деца на възраст от 12 до 15 години през второто тримесечие на тази година, да стартират проучване и при деца на възраст от 5 до 11 години през „следващите няколко месеца“, а тестовете при деца на възраст под 5 години се очакват по-късно до края на 2021 г.

Източник: БНР

Подобни публикации

В Испания се очаква захлаждане след рекордните жеги за април

Димитър

Китай заплаши САЩ с последствия заради „намесата им“

Димитър

Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy