БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

В Сливен започва подбор на дарители на плазма за лечение на Covid-19

От днес в Кръвния център в Сливен започва подбор на дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на Covid-19, съобщиха от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Вече е определен графикът и часовият коридор, по който ще се провежда кръводаряването в отделението.

Предвидено е всяка седмица до края на месеца да има по два дни, в които ще има възможност за даряване на кръв.

Реконвалесцентната плазма ще бъде вземана чрез стандартно кръводаряване, съобщи д-р Рая Ралева, ординатор в отделението по трансфузионна хематология.

„На практика даряват тук. Кръвта се обработва в Стара Загора и плазмата под формата на реконвалесцентна се връща пак в Сливен. Тази плазма впоследствие ще бъде пренасочвана за всички, които се нуждаят от нея и с които МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ има сключен договор с лечебните заведения на територията на областта, където има разкрити такива отделения“, каза тя.

Подробностите около изискванията, необходимата документация и телефоните за връзка с Кръвния център, са публикувани в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Източник: БНР

Подобни публикации

12 обвиняеми и 38 досъдебни производства във връзка с изборите

Димитър

БНБ прогнозира 4,4% спад на БВП през 2020 г.

Димитър

497 са новите случаи на коронавирус у нас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy