Празникът Бъдни вечер е посветен на дома и на огнището.
В Странджа посрещането на Рождество Христово започна с няколкодневна подготовка.
Подготовката за Коледа започва от Игнажден, разказва фолклорната изпълнителка в Странджа Златка Ставрева.
„Затова и песента „Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа да се роди млада небога, млада небога Христос Божеле Коладене“. В Странджанския край и до днес е запазен обичаят Бъдни вечер да е в тесен семеен кръг. Храната, която се приготвя за тържествената вечеря, се приготвя от постни продукти, които при обработка набъбват. Стопанката на дома замесва овален хляб, украсен с житен клас с рало на животни. В питата се поставя сребърна пара. Задължително на трапезата трябва да има чесън, лук, люти чушки, вино, вода. Гозбите трябва да са с нечетен брой“.
Източник: БНР