ВАЖНИ СВЯТ

В Судан не спират тежките боеве за контрол на страната

В Судан тежките боеве за контрол на страната не спират, въпреки обявеното удължаване на примирието. Стотици са загиналите в конфликта, който избухна преди две седмици.

В основата на битките в Судан е съперничеството за власт между двама генерали, които организираха военен преврат преди две години и осуетиха прехода към демокрация. Армията воюва със Силите за бърза подкрепа

Най-интензивни сражения с използване на артилерия и авиация се разгръщат в столицата Хартум и най-големия град Омдурман, както и в района на Дарфур, където от началото на седмицата загинаха десетки хора. Лекари от столицата предупреждават колегите си, че паравоенните формирования отвличат медицински персонал, за да лекува ранени бойци.

Заради кризата много страни евакуираха гражданите си от Судан, включително България.

Турция съобщи, че един от нейните самолети за евакуация е бил обстрелван в околностите на столицата, няма пострадали при инцидента.

Британското правителство обяви, че тази вечер приключва операциите по извеждането на свои граждани от Судан в Кипър, след като броят на желаещите да си тръгнат започна да намалява. До снощи са изтеглени близо 1600 души, включително от други държави.

Според представители на международни организации стотици хиляди бежанци също напускат страната.

Източник: БНР

Подобни публикации

Испания повишава минималната заплата

Димитър

43 случая на Делта щам и един на южноафрикански от 1 до 25 юни у нас

Димитър

Радев открива форум в Абу Даби с участието на наши компании

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy