БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

„Галъп“: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, 5 формации сигурни за НС

Ако изборите бяха в средата на февруари, двете основни коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, щяха да са с на практика съответно 27,1% и 26,1%. В Народното събрание със сигурност биха влезли пет формации, а две са близо около бариерата от 4 процента. Това сочат резултатите от независимото ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. В съобщението на социологическата агенция се посочва, че то няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“.

Отбелязвайки, че битката за първото място е с трудно предвидим изход, „Галъп“ посочва, че новата коалиция ПП-ДБ, без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията „Магнитски“ – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда „добавка“ от подкрепа, която по традиция за това политическо пространство може да се очаква дори и в последния момент.

Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова „Галъп“ подчертава, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече „Възраждане“ – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са „Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и „Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори.

Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Изследването на „Галъп“ е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Източник: БНР

Подобни публикации

Отбелязваме Деня на християнското семейство

Димитър

Провежда се мащабна операция срещу нелегалната миграция

Димитър

Около половината от членове на СИК, заявили желание за ваксиниране, не са се явили

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy