БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

„Галъп“: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с изравнени резултати, 5 формации сигурни за НС

Ако изборите бяха в средата на февруари, двете основни коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, щяха да са с на практика съответно 27,1% и 26,1%. В Народното събрание със сигурност биха влезли пет формации, а две са близо около бариерата от 4 процента. Това сочат резултатите от независимото ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. В съобщението на социологическата агенция се посочва, че то няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“.

Отбелязвайки, че битката за първото място е с трудно предвидим изход, „Галъп“ посочва, че новата коалиция ПП-ДБ, без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията „Магнитски“ – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда „добавка“ от подкрепа, която по традиция за това политическо пространство може да се очаква дори и в последния момент.

Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова „Галъп“ подчертава, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече „Възраждане“ – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията.

Около бариерата са „Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и „Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори.

Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Изследването на „Галъп“ е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

Източник: БНР

Подобни публикации

479 са новите случаи на Covid-19, положителните проби са 25 на сто

Димитър

Бойко Рашков: Няма данни за наказателно производство срещу 4-мата полицаи, упражнили насилие над протестиращи

Димитър

НОИ разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy