БЪЛГАРИЯ

Георги Гьоков: Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската

Няма пенсионер с пенсия, по-ниска от декемврийската, увери социалният министър Георги Гьоков в Народното събрание. Депутатите от ГЕРБ поискаха неговото изслушване във връзка с преизчисляването на пенсиите.

„Създаденото напрежение, не е само от това, че са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите им, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система. И аз няма как да разсея това усещане, защото последствията от тези решения, включително и увеличаването на минималната пенсия с 23.3% и достигането й до 370 лева доведоха до това над половината пенсионери в България да получават минималната пенсия“ – заяви Георги Гьоков.

Христина Христова: Брожението сред пенсионерите е голямо

Социалният министър подчерта, че през февруари ще се получат сумите за януари с Covid добавки, а добавката от 60 лева ще остане до месец юни. От средата на годината ще има ново увеличение, обеща Георги Гьоков:

„На база предварителна отчетна информация, пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%. Наред с това в коалиционното споразумение на управляващата коалиция е предвиден в 6-месечен срок да бъде извършен анализ на пенсионната система и намиране на решение за устойчив във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите“.

БНР предава изслушването пряко.

В дневния ред е и законопроектът на ГЕРБ за въвеждането на компенсаторен механизъм за небитовите крайни клиенти на електроенергийния пазар.
Предлага се държавата да поеме до 75 процента от разликата между прогнозната пазарна цена на тока, определена с решение на КЕВР от първи юли миналата година и средномесечната за дни напред на платформата на Българската независима енергийна борса.

Източник: БНР

Подобни публикации

Съдът отложи делото за смъртта на Милен Цветков

Димитър

Фармацевтите подписаха анекса към договора с НЗОК и искат оставката на шефа ѝ Петко Салчев

Димитър

ЦИК прие за сведение искането на РИК – Русе за повече пари за членовете на СИК в болниците

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy