БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

ГЕРБ няма подкрепят кабинет с третия мандат, ДПС: Важно е да има диалог

ГЕРБ все още не са получили покана за среща с БСП в лидерски формат, съобщи преди началото на пленарното заседание заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Той потвърди категоричната позиция да не подкрепят третия мандат, връчен на БСП и че позицията им не може да се повлияе от решението на „Продължаваме промяната“ да се въздържат от подкрепа за мандата на социалистите.

В същото време ГЕРБ са готови да участват в разговори, ако получат покана:

„Аз не мисля, че нашата позиция може да претърпи каквито и да било нюанси от вчера до днес, при положение, че ПП анонсирали нещо си. Трябва да се установи процедурата, да се установи нормалният институционален подход към процеса, а именно лидерски срещи, да се разгледат приоритетите, да се види какви различия има и какви са възможностите. Процедурата трябва да се извърви по нормален път“.

Лидерската среща ще реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство, това изтъкна пред журналисти в парламента Йордан Цонев от ДПС. Форматът няма значение, но само ако има диалог мандатът не е обречен, заяви Цонев:

„Не са излезли партиите от окопите, които те изкопаха. Нагласата на прокситата на кръга „Капитал“ е, ако те не могат да съставят правителство, да се пречи за съставяне на каквото и да е друго правителство. Това е истината. Ако тези партии, които гравитират около този кръг, са по-кооперативни и по-диалогични, за всичко може да намерим изход, включително и за прословутата съдебна реформа. Та ние отидохме ДПС две крачки отвъд техните желания за съдебна реформа. Е, какво получихме? От миналия януари е даден проект за конституционни промени. Бутнаха го в чекмеджетата си и даже не го коментират“.

„Български възход“ е готова за разговори, подчерта лидерът ѝ Стефан Янев, като едно от условията е сключване на коалиционно споразумение:

„Предполагам, че това са приоритети, които ще бъдат подложени на дискусии…За нас приоритетите са предимно насочени към вътрешната политика“.

В 10.30 часа се очаква БСП да дадат брифинг в Народното събрание, на който да дадат яснота за формата на разговорите.

Източник: БНР

Подобни публикации

1189 са новите случаи на коронавирус. Над 19% са положителните проби

Димитър

НОВИНАТА: Бойко разпитан по „Барселонагейт”

Димитър

Джокович пропуска тренировка, под въпрос e за мача с Раонич

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy