ВАЖНИ СВЯТ

Германия свиква среща на ЕС заради новия щам на Covid-19

Германия, която е ротационен председател на ЕС, свиква днес спешна среща на ЕС заради новия щам на коронавируса, установен във Великобритания, предаде ДПА.

Десетки страни, включително Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Канада, Салвадор и Иран въведоха ограничения за пътници и полети от Великобритания след съобщението, че новият щам е довел до бързо увеличаване на случаите в страната. България също забрани полетите от Обединените кралство, приемайки по изключение тази нощ три полета, тъй като българските граждани вече са били на летищата към момента на обявяване на забраната.

Берлин задейства интегрирания механизъм на ЕС за реакция на политическо равнище при кризи, съобщи говорителят на германското председателство Себастиан Фишер.

Контролът върху пътуванията до и от европейските страни е в правомощията на националните правителства, но Европейската комисия може да координира, да улеснява размяната на информация и да дава препоръки, отбелязва ДПА.
Новият щам на Covid-19 е открит у пациент в Италия, съобщи италианското здравно министерство. Пациентът се е завърнал преди дни от Великобритания с полет до римското летище Фиумичино и в момента е в изолация.

Според Световната здравна организация новата версия на коронавируса е била установена и в Нидерландия, Дания и Австралия.

Пристигащите в Гърция от Великобритания ще бъдат поставяни под 7-дневна карантина. За пристигащите от останалите страни в Гърция задължителната карантина е тридневна.

От днес в Сърбия ще се влиза само с отрицателен PCR тест за коронавирус, а за гражданите, които нямат такъв, е предвидена изолация за десет дни.

Източник: БНР

Подобни публикации

Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие – 6816 случая

Димитър

Маями повали ЛА Лейкърс с две точки

Димитър

958 журналисти са били убити по света през последните 10 години

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy