СВЯТ

Германия: Финансов пакет за 400 млн. евро за засегнатите от наводненията

Германското правителство отпуска спешна финансова помощ от 400 милиона евро за подпомагане на засегнатите от катастрофалните наводнения райони в западната част на страната.

Сумата от 400 милиона евро се разделя поравно между федералния бюджет и бюджета на провинциите, обясни финансовият министър Олаф Шолц:

„Искам изрично да подчертая – това е само първият пакет помощи за пострадалите. Ако трябват още пари, ще ги отпуснем“, каза Шолц.

Спешната финансова помощ е предвидена за отстраняване на най-тежките щети, които нанесе водната катастрофа през миналата седмица на къщи, обществени сгради, пътища и железопътни линии.

Наводненията взеха 170 жертви. При посещението си тази седмица в засегнатите райони канцлерът Ангела Меркел и министър-председателите на засегнатите провинции Северен Рейн Вестфалия и Райнланд Пфалц обещаха бърза помощ.

„Важното е, че можем да помогнем на хората веднага, без излишна бюрокрация, без сложни процедури и проверки“, увери вътрешният министър Хорст Зеехофер.

Първите траншове от паричната помощ е за домакинствата, загубили всичко във водната стихия, обясни още министърът.

Очаква се в най-скоро време правителството да създаде фонд за възстановяване за милиарди евро, като Германия вероятно ще поиска помощ и от ЕС.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гърция сваля маските заради жегите и подобрената епидемична обстановка

Димитър

Болниците в Газа спират всички услуги освен спешните

Димитър

Киргизстан съобщи за атаки от Таджикистан по цялата граница

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy