ВАЖНИ СВЯТ

Германският външен министър зове Китай за мирно решение на тайванския въпрос

Германският външен министър Аналена Бербок, която е на посещение в Китай, призова за мирно решение на тайванския въпрос, предаде Ройтерс.

„Конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път“, каза Бербок на пресконференция в Пекин с китайския външен министър Цин Ган.

Тя призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.

Китай иска да си сътрудничи с Германия – двете страни са партньори, а не противници, каза на китайският външен министър Цин Ган.

По въпроса с Украйна Цин изтъкна, че Китай иска да продължи да работи за мир и се надява, че всички страни, замесени в кризата, ще бъдат обективни, ще проявят спокойствие и ще работят заедно.

Германският външен министър ще се срещне утре с най-високопоставения представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И. И с нето тя ще обсъди ситуацията около Тайван и войната в Украйна, както и въпроса за човешките права. За усилия да се намали напрежението около Тайван призова германското правителство преди политическите разговори на външния министър Аналена Бербок в Пекин. Тази седмица китайската армия проведе военни учения близо до самоуправляващия се остров, който Пекин възприема за част от територията на Китай.

По въпроса за Украйна Бербок подчерта в изявление, че интересът на Германия за пълно прекратяване на войната в Украйна е на първо място в дневния ред на посещението й в Китай. Според нея, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Китай носи специална отговорност за световния мир.

Правителството в Берлин за пореден път отложи представянето на стратегия за отношенията с Китай, като се опитва да баласира между силната икономическа зависимост и несъгласието с авторитарното управление на президента Си Дзинпин.

„Надяваме се, че Германия може да се въздържи от политизиране на бизнес сътрудничеството“, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

Източник: БНР

Подобни публикации

Българин стана Таекондо майстор след като защити четвърти дан KUKKIWON в САЩ

Димитър

Откриха нов симптом за COVID-19

admin

„Поход за мир“ в София и в други градове

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy