ВАЖНИ СВЯТ

Германският външен министър направи предложения за мащабна реформа на ЕС

Германският министър на външните работи Аналена Бербок представи предложения за мащабна реформа на Европейския съюз. Такава реформа е необходима, за да се запази способността на ЕС да действа и след приема на страните от Западните Балкани, заяви тя на конференция на външните министри от ЕС в Берлин днес.

Разширяването на ЕС със страните от Западните балкани е не само необходимо, то е наложително в днешната глобална ситуация, заяви на конференцията на външните министри от ЕС германската министърка на външните работи Аналена Бербок. На срещата в Берлин присъстват и министрите от страните-кандидатки за ЕС.

„Руската война срещу Украйна прави разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани геополитически необходимо. Разширяването не е технократичен или бюрократичен проект, а е един от нашите най-силни инструменти за сигурност“, посочи Бербок.

Ключовият въпрос пред нас сега е как ще гарантираме, че европейските институции ще функционират, когато в ЕС има почти дузина нови държави членки, заяви още тя.

В речта си германският външен министър представи серия от идеи за реформа. Предложенията й гарантират, че в един разширен ЕС повече решения ще се вземат с мнозинство без възможност за вето от един член, че ЕК и Европарламента няма да станат по-големи дори в случай на разширяване, че нарушенията на върховенството на закона от страна на държавите членки, например, ще се наказват по-бързо и че държавите, които желаят да се присъединят към ЕС, ще бъдат включени по-рано в процесите на вземане на решения в ЕС.

Източник: БНР

Подобни публикации

В новогодишната нощ Брекзит става факт

Димитър

Петков критикува Радев за липса на държавнически подход при решаване на важни за страната проблеми

Димитър

Иран е решен да запази споразумението за ядрената програма

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy