БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Гешев: Закриването на специализираното правосъдие отива в Конституционния съд

Закриването на специализираното правосъдие отива в Конституционния съд. Жалбата ще бъде подадена днес, каза главният прокурор Иван Гешев преди заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Йорданова беше категорична, че промените в закона за съдебната власт, с които всъщност беше закрито спецправосъдието отговарят на конституцията. Тя не допуска и да има забавяне на процедурите около прехвърлянето на делата и разследванията, които в момента са в момента са в спецструктурите и до 28 юли трябва да бъдат прехвърлени в обикновените съдилища и прокуратури.

Гешев и Йорданова коментираха темата преди началото на заседанията на ВСС, на което се обсъжда допустимостта на искането на бившия съдебен правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. То беше внесено миналото лято, беше отхвърлено и след това след признаване от КС отново е на дневния ред на  ВСС.

Основанията на Стоилов днес обвинител номер едно нарече смешни и забавни, а Йорданова го репликира, че е странно да се забавлява с действия на институция, която изпълнява конституционните си  правомощия.

Гешев обвини правосъдния министър, че с процедурни хватки бави дискусията по същество, защото се страхувала да се изправи срещу него за дебат в съдебната реформа.

Правосъдният министър в отговор обясни, че това е странно и че действията ѝ, свързани с изясняване на обстоятелствата с исканията, не могат да бъдат възприемани като бавене.

Дискусията продължава. Очаква се много скоро да стане ясно коя част от искането на Янаки Стоилов ще бъде допусната за обсъждане

Източник: БНР

Подобни публикации

ДПС пак внася законови промени за проверка на „златните паспорти“

Димитър

Над 420 000 са засегнатите от остеопороза у нас

Димитър

Усложнена обстановка по пътищата заради обилните валежи от дъжд и сняг

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy